Interview Broken Brass Ensemble

Aanstaande donderdag presenteert Broken Brass Ensemble hun nieuwe plaat Astonishing Tales from Beyond the Brass Dimension in EKKO. Voor Uitgeverij EKKO schoten wij wat vragen op ze af, over o.a. dat nieuwe album, samenwerkingen en 20 april.

Laten we beginnen met een titelverklaring. Wat betekent ‘broken brass’ nu precies?

Het allerbelangrijkste aan een bandnaam is natuurlijk dat ie lekker moet klinken, maar achter “Broken Brass” zit wel een gedachte. De band is mede begonnen om brassmuziek een schop onder z’n hol te geven, en dat kan door het muzikaal gezien ‘kapot’ te maken. Door hard te breken met traditie en zoveel mogelijk andere elementen toe te voegen, van hiphop tot soul, maar ook heavy metal (check die outro van ‘The Hitchhiker’). Door de muziek te distorten door middel van effectenpedalen (de sousafonist genruikt o.a. een Octaver-pedaal) en door er meer vuigheid, energie en volume aan toe te voegen. We zoeken naar een upgrade van de de blaasmuziek, een soort brass 2.0. Toevallig speelt Nick, de saxofonist, vaak ook letterlijk zijn sax kapot op het podium, en moet hij hem dan met elastiekjes en noodgrepen bij elkaar houden. Een soort self fulfilling prophecy, eigenlijk.

De roots van de traditionele Brass liggen natuurlijk in New Orleans. Zijn jullie daar al eens geweest? 

New Orleans staat bij ons allemaal bovenaan het lijstje, maar we zijn er nog niet geweest. Ik weet zeker dat we er een keer terecht komen, en dan gaan we daar absoluut hele dagen spelen. We zijn ontzettend benieuwd hoe mensen daar onze take op de brassmuziek vinden, want we pakken de muziek wel anders aan dan onze zielsverwanten in Amerika.

Welke beroemde blazers zijn voor jullie grote voorbeelden?

Als blazer ontkom je natuurlijk niet aan de grote jazzhelden van vroeger. Clifford Brown, Miles Davis en Cannonball Adderley zitten diep, maar we zijn ook allemaal fan van Benjamin Herman, die op onze vorige plaat heeft meegespeeld. Verder hebben we allemaal heel verschillende muziek die we te gek vinden, van James Brown tot Sepultura, maar in de tourbus komen altijd De Staat en De Jeugd Van Tegenwoordig voorbij.

Over Thrift Shop hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben, want dat nummer werd zo’n succes dat de meeste mensen het inmiddels wel kennen. Maar waar we wel benieuwd naar zijn, zouden Macklemore & Ryan Lewis jullie versie gehoord hebben?

Als Macklemore en Ryan Lewis zichzelf wel eens Googlen, kan dat bijna niet anders. Anders merken ze het wel aan de miljoenen aan royalties die bij ze binnenstromen. We zijn toen wel getweet door Wanz, de zanger van Thrift Shop: “They did good! Dope!”

Jullie video’s zijn inmiddels meer dan 1 miljoen keer bekeken op YouTube. Wat wordt jullie volgende mijlpaal in jullie carrière?

Ja, het gaat lekker op YouTube! Dat is zo’n mijlpaal die je plotseling gehaald hebt, zonder dat je er heel hard mee bezig bent. We zijn zelf constant aan het schrijven voor platen en projecten die we willen doen, dus we hebben weinig tijd om mijlpalen in de gaten te houden. Misschien alleen de mijlpalen die in de tourbus voorbij schieten tijdens een tour in Japan of Amerika, dat lijkt ons wel wat.

Voor jullie nieuwe plaat Astonishing Tales from Beyond the Brass Dimension zijn jullie getekend bij het nieuwe Utrechtse label The Bakery. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen?

We waren eigenlijk op zoek naar iemand voor onze PR en promotie. Onze manager belandde daarvoor bij hen op kantoor en toen bleek na een ontzettend tof gesprek dat ze ook een label gingen opzetten. We hebben toen met de hele band op Eurosonic met ze afgesproken en het zijn hele relaxte lui, die ook van bier, barbequen en aanverwante zaken houden. Ze snappen wat wij in de muziek hebben gestopt, en zitten helemaal met ons op een lijn. Dat voelt echt te gek, want we staan er daardoor niet alleen voor, en kunnen zelf focussen op de muziek. Dit album hebben we gebaseerd op de pulpmagazines uit de jaren 20-30, en het zit daarom vol met verhalen en artwork dat perfect in die stijl past. The Bakery heeft een groep mensen om zich heen verzameld die die stijl door kan zetten naar videoclips, posters, en alle andere dingen die de muziek nog vetter maken.

Harmen Ridderbos (zanger Town of Saints) zingt mee op jullie gloednieuwe single ‘Hard Candy’ en zal ook op het podium staan in EKKO bij de release show. Harmen is na Ruben Hein en Rico de zoveelste sterzanger die jullie hebben weten te strikken. Met welke zanger of zangeres zouden jullie echt nog heel graag een keer iets mee willen opnemen?

Op het moment dat Jeff Buckley reïncarneert, nodigen we hem meteen uit in de studio. Hetzelfde geldt trouwens voor James Brown, maar als we iemand uit het rijk der levenden moeten pikken, is de lijst heel lang. Torre Florim (De Staat), Jeugd van Tegenwoordig, maar ook Max Cavalera (ex-Sepultura, Cavalera Conspiracy) of Gorillaz zou te gek zijn. Met Harmen is het altijd helemaal te gek, daarom werken we ook graag met hem. Hij weet nóg meer energie in de band te pompen dan dat er al in zit, en met hem optreden voelt altijd als een cadeautje dat ontploft in een waas van zweet, confetti en Groningse humor.

20 april is de dag van de cannabis en in de Verenigde Staten zelfs de feestdag van de tegencultuur. In de volksmond ook wel Blaze Day genoemd. Aangezien jullie ook blazers zijn, kan dit bijna geen toeval zijn….

Helaas… gewoon toeval, maar nu je het zo zegt, zeker reden voor een feestje. Bij EKKO bijvoorbeeld! Zolang we nog lucht kunnen happen vinden wij het zeker prima.

Voor de zwevende kiezers die dit lezen: waarom moet iedereen naar jullie release show komen aanstaande donderdag?

We hebben sinds de plaat af is toegewerkt naar deze release en we kunnen niet wachten om eindelijk alle nieuwe stukken te laten horen. Het is de enige releaseshow die we doen, dus we gaan al onze energie in deze moddervette show leegpompen. We hebben er belachelijk veel zin in, en ook in de afterparty met Stutter & Twitch, onze DJ-vrienden die we uit Engeland over laten komen. Dit wordt echt de avond van het jaar.

Aanstaande donderdag 20 april presenteert Broken Brass Ensemble hun nieuwe plaat in EKKO, samen met voorprogramma Jermain Bridgewater. Klik hier voor tickets en meer info.