Terug naar het land waar het allemaal begon voor Magnapop

Na vijf jaar keert het legendarische Magnapop terug naar Europa. Natuurlijk komen ze ook naar Nederland, hun tweede thuis en het land waar het allemaal begon in 1992. Op 12 februari zal de band uit Atlanta in originele bezetting optreden en alle klassiekers zullen voorbij komen. Om het lange wachten tot die datum wat te verzachten hebben we Linda Hopper (zangeres) en Ruthie Morris (gitariste) een paar vragen gemaild. 

Wat betekent ‘Magnapop’ nou eigenlijk precies?

“We bedachten de naam in een soort stream of consciousness. Naar mijn weten heeft het geen letterlijke betekenis. De eerste bandnaam die we bedachten was al bezet. We zijn toen met het woord ‘pop’ in ons hoofd allerlei namen gaan roepen, totdat een van ons ‘Mag-nogiets’ zei. De rest verstond ‘Magnapop’, wat we allemaal meteen goed vonden klinken. Tijdens onze eerste tour in Nederland viel het ons dat er vaak een babydoll op onze posters stonden afgebeeld. Toen beseften we dat ‘pop’ in het Nederlands vast iets heel anders betekent dan in het Engels. Dat is toch zo?”

Ik las ergens dat Michael Stipe (zanger R.E.M.) jullie ontdekte, bij jullie debuut optreden in 1990, en Magnapop vervolgens introduceerde richting de buitenwereld. Toch begon het succes van de band in Nederland en België. Pas later werden jullie ook een bekende groep in Amerika. Hoe verklaren jullie dat?

“Ergens rond 1990 werkten we aan een paar nummers die Michael Stipe voor ons produceerde, in Athens. Hij was en is nog steeds een goede vriend en fan. In die periode was hij ook producer van drie andere lokale bands: het geweldige Opal Foxx Quartet, Daisy en The Chickasaw Mudd Puppies. Michael boekte ons voor zijn eigen showcase op een groot zomerfestival in New York (The New Music Seminar). Na de show werd Ruthie om een tape gevraagd door twee Nederlandse journalisten. Het was de enige tape die we die avond hebben weggegeven. Via hun netwerk is het ze gelukt om shows in Rotterdam te regelen, waar we het podium deelden met Nirvana en een tweede avond met Smashing Pumpkins. Zo is de liefdesrelatie tussen ons en Nederland begonnen.”

Jullie hebben al eerder in Utrecht gespeeld. In 1992 in Tivoli en een instore in PLATO, zes jaar geleden. Wat kunnen jullie je nog herinneren van Utrecht?

“Dat was tijdens onze eerste tour in Nederland inderdaad. PLATO is een supertoffe platenzaak en Utrecht een fantastische stad met een te gekke scene.”

Roald van Oosten zal jullie voorprogramma verzorgen, maar hij is ook een goede vriend van jullie. Hoe hebben jullie hem ontmoet?

“We hebben Roald leren kennen toen we met Caesar in Nederland speelden, misschien wel 15 jaar geleden. Het was puur geluk! We houden van die band en zijn al die jaren vrienden gebleven.”

artist_large.jpg

Er zullen ongetwijfeld fans van het eerste uur aanwezig zijn bij de show in EKKO. Mensen die jullie al eerder hebben zien spelen, misschien wel meer dan 20 jaar geleden. Maar er zullen vast ook jonge mensen naar de show komen. Hoe zou je Magnapop beschrijven aan iemand die nog niet geboren was toen jullie de band begonnen?

“We zullen alleen maar nummers gaan spelen van onze eerste drie albums. Het wordt hard, luid, snel en vooral heel erg leuk. We hebben echt heel veel zin om die shows in Nederland te gaan spelen. Voor iedereen die te jong is om Magnapop te kunnen herinneren zou ik hetzelfde zeggen: We zijn luid, snel, leuk en eerlijk.”

Welke muziek hebben jullie het afgelopen jaar het meest geluisterd?

“Bowie. Shannon is mede-eigenaar geweest van een platenwinkel en praat non-stop over wat hij luistert. En Ruthie ook. Van het afgelopen jaar vinden we vooral die plaat van Car Seat Headrest heel gaaf. En Hamilton Leithauser.”

magnapop final.jpg

Op 12 februari staat Magnapop in EKKO, klik hier voor de allerlaatste tickets en meer info.