Fans interviewen Rue Royale

Als EKKO net als DWDD een huisband zou hebben, dan was Rue Royale ongetwijfeld kanshebber geweest om die titel te krijgen. Zes (!) keer eerder kwam het echtpaar al langs. En elke keer met meer fans op bezoek. Sinds de laatste keer in 2014 is er veel veranderd voor Brookln en Ruth Dekker. Ze hebben een kind gekregen, touren daardoor niet meer zo veel als voorheen en werkten hard aan nieuw materiaal (een EP én een album). EKKO vroeg een aantal fans uit Utrecht om één vraag te stellen aan het duo. Een interview met Rue Royale, samengesteld door liefhebbers dus.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Ruth en ik leerden elkaar kennen in mijn huis in Chicago, in de herfst van 2000. Zij kwam uit Londen om een korte tour te doen met een vriend van me. Ik speelde drums in de band en zij sliepen bij mij thuis. Ik vond haar al meteen leuk, maar ik had toen een vriendin en Ruth was sowieso niet in mij geïnteresseerd. Een jaar later kwam ze terug naar de States voor een bruiloft en die gedeelde vriend was inmiddels verhuisd naar Chicago (hij was nu mijn huisgenoot). Ik pikte Ruth op van het vliegveld, omdat mijn huisgenoot zijn sleutels in z’n auto had opgesloten. Wij kwamen vast te zitten in het verkeer en sindsdien zitten we nog altijd vast in dat verkeer….

Wat betekent ‘Rue Royale’ voor jullie?

Ik weet niet echt wat de naam Rue Royale tegenwoordig nog voor ons betekent. Ik geloof dat we het oorspronkelijk gebruikten als een metafoor voor ‘het juiste of rechte pad’, maar we zijn zo veranderd en hebben nu wel geleerd dat het leven veel chaotischer en complexer is dan een absolute waarheid als ‘het juiste pad’.

Het ouderschap moet jullie levens enorm hebben beïnvloed. Hoe heeft jullie kind een invloed gehad op jullie als professionele muzikanten die veel op tour zijn?

We zijn nog niet zo lang ouders, dus wat precies de invloed gaat zijn moeten we nog gaan zien, maar we maken ongetwijfeld keuzes met nieuwe criteria. We zijn bijvoorbeeld niet meer in staat om zoveel te touren als we altijd hebben gedaan. Dat is voor ons dochtertje te lang om vol te houden. In deze nieuwe realiteit verlangen we naar de meer betekenisvolle ervaringen. Eerder dachten we niet na over thema’s als nalatenschap, dat is nieuw voor ons. Voorheen waren we veel impulsiever, going with the flow. Als we nu besluiten om ergens tijd aan te besteden, wat losstaat van ons gezin, dan zijn daar wel meer overwegingen aan vooraf gegaan.

Hebben jullie eraan gedacht om een plaat te maken voor kinderen, nu jullie zelf een dochter hebben?

Ja, we zijn momenteel ideeën aan het verzamelen hiervoor. En we hebben grote plannen…

Kunnen jullie de invloed van Sean Carey op het nieuwe album beschrijven?

We leerden Sean kennen in de zomer van 2014, toen we met zijn band S. Carey tourden. Ik had een gesprek met hem over opnemen dat me inspireerde en echt wat bij me los maakte. Na dat gesprek was ik vastbesloten dat ik eens een album wilde opnemen zonder vooraf al te bedenken hoe we het daarna live zouden moeten spelen. Dat is Sean’s invloed op onze nieuwe muziek geweest. Toen we eenmaal alle nummers op de juiste plek hadden staan, bracht ik ze naar Wisconsin en nam ik Sean’s drums, piano, percussie, synth en wat vocalen op. Sean’s gevoel voor muziek is ongelooflijk en hij heeft geholpen meer open te denken en de randjes beter uit te werken. Het is supermoeilijk om iets als invloed te meten, maar we zijn zo blij dat hij bij ons is dit seizoen. Dat hadden we nodig!

De nieuwe EP is net uitgebracht en het langverwachte nieuwe album is op komst. Wat kunnen we verwachten en hoe relateert het aan de EP?

De EP en het album zijn allebei de afgelopen twee jaar gemaakt. Sean heeft op bijna, of misschien wel alle, nummers meegespeeld. Beide releases zijn op de oppervlakte wel gerelateerd, maar ze verschillen toch ook. De ene leidde tot de ander. We hebben het opnemen van het album op dezelfde manier benaderd als de totstandkoming van de EP. Ze zijn allebei omvangrijker, zowel muzikaal als emotioneel gezien, dan alles wat we ooit hebben gemaakt.

rueroyale-singleeyeandanecho-itunes-440x440
(Artwork gemaakt door Joris Diks)

Wat is jullie grootste inspiratiebron, los van andere muziek?

De ontastbare behoefte om één te worden met het universum en dingen willen begrijpen. Vragen. Grote vragen. Gedurfde vragen. Als een smachtend verlangen.

Jullie hebben al heel vaak in Utrecht gespeeld. Hebben jullie ook een bijzondere band met de stad?

Jaren geleden speelde we onze eerste Europese show in Utrecht. In The Living Room, bij De Uithof. Sindsdien hebben we veel vrienden gemaakt in Nederland, maar vooral in Utrecht. We hebben daar veel tijd doorgebracht. Het is ook weer niet zo dat we Utrecht leuker vinden dan andere steden, maar wel dat we ons meer verbonden voelen met die stad. Als een tweelingbroer die in het buitenland woont.

Op 5 november staat Rue Royale in EKKO, klik hier voor tickets en meer info.