De Kift & Rats on Rafts in gesprek: deel 1

Rats on Rafts en De Kift hebben in de dertigjarige geschiedenis van EKKO al vaak bij ons op het podium gestaan, maar eind oktober staan ze er voor het eerst samen. De aanleiding? Nou, omdat de bands samen een plaat hebben gemaakt (die 14 oktober uit zal komen). Hoe dat ongeveer klinkt? Rotterdamse post-punk in combinatie met theatrale fanfare punk. Wat je je daarbij moet voorstellen? Dat hoor je wel wel als de plaat uit is, of 22 oktober in EKKO. In aanloop naar die show, hebben we Rats on Rafts gevraagd om De Kift te interviewen.

De eerste vraag:

Kunnen jullie ons een top vijf van Russische literatuur aanraden?

Het eerste antwoord: 

  1. Venedikt Jerofejev – Moskou op sterk water
  2. Boris Ryzji – Wolken boven E (en natuurlijk voor de Rats: Rotterdams dagboek)
  3. Daniil Charms – Ik zat op het dak
  4. Nikolaj Gogol – Dagboek van een gek/De mantal/De neus
  5. Konstantin Paustovski – Gehele oeuvre!

De tweede vraag:

Jullie hebben altijd bijzondere platenhoezen. Hebben jullie wel eens een idee moeten schrappen omdat het te duur of onhandig zou zijn, waarvan jullie nog steeds balen?

Het tweede antwoord:

De pop-up hoes van Vier voor Vier hadden we nooit kunnen maken als de drukker geen rekenfout had gemaakt in de offerte. Dat werd ongelukkigerwijs voor de drukker, maar gelukkig voor ons, pas later duidelijk. Dat was dus balen voor de drukker. Een tweede druk is er nooit gekomen.

De derde vraag:

Wat is, als jullie er op terug kijken, het album waar jullie het meest trots en het minst trots op zijn?

Het derde antwoord:

Voor mij (Ferry) is Vlaskoorts mijn meest favoriete album. De muziek ontroert me nog steeds en ik vind hem als geheel qua vorm en inhoud heel goed gelukt: een familieverhaal in flarden dat op een associatieve manier vertelt wordt door de teksten, de bijgaande televisiegids met extra teksten/tekeningen en foto’s, dat samenkomt in de ingenieuze fotolijst voor aan de muur.

Het minst trots ben ik op de verzamelaars die uitgebracht zijn om de Franse markt te veroveren. Het is de enige keer dat we de vormgeving uit handen hebben gegeven. Hadden we niet moeten doen.

vlaskoorts-e1351171565908-454x632

(Beeld: Vlaskoorts, 1999)

De vierde vraag:

Er is veel negatieve berichtgeving geweest over de nieuwe verdeling van structurele subsidie, en specifiek het stopzetten van deze subsidie voor De Kift. Wat gaan volgens jullie de positieve effecten zijn van jullie nieuwe subsidieloze bestaan?

Het vierde antwoord:

De positieve effecten zullen de nieuwe horizonten en mensen zijn die we anders wellicht niet zouden hebben aanschouwd en ontmoet. De subsidie was een structurele inkomstenbron die vrijheid van werken met zich meebracht, maar was tegelijkertijd ook een keurslijf omdat we ons moesten houden aan vastgelegde plannen. We hebben we nu minder geld, maar meer vrijheid. Dat maakt dat we makkelijker dingen kunnen doen die onverwacht op ons pad komen. Daar verheugen we ons op.

De vijfde vraag:

Wat is jullie favoriete nummer op onze samenwerkingsplaat?

Het vijfde antwoord:

Last day on De zon. In als zijn dwarse weerbarstigheid klinkt het als een trein. Het nummer verklankt de geest van beide bands op een compromisloze manier. De clip van het nummer maakt alles alleen nog maar mooier. Voor Wim is het Voorbij, vanwege het mooie vlechtwerk der drummers.

De zesde vraag:

Welke platen behoren bij jullie tot de vroegste invloeden om een band te beginnen?

Het zesde antwoord:

Voor mij (Ferry) waren dat Disturbing Domestic Peace en History What’s Happening van The Ex, Red Attack van De Rondos, Pink Flag en Chairs Missing van Wire, de eerste plaat van The Ramones en The Feeding of the 5000 en Stations of the Crass van Crass. Voor Wim is het Well Respected Kinks, de compilatieplaat van The Kinks.

De zevende en laatste vraag:

Als jullie nog met een andere artiest/band zouden kunnen samenwerken, wie zou dat dan zijn?

Het zevende en laatste antwoord:

De Staat! Haha, nee hoor, geintje. Alle gekheid op een stokje, eerst maar eens dit varkentje met Rats on Rafts wassen, daarna komt er een gloednieuwe onversneden Kiftplaat en dan is het alweer 2018. Hoewel ze al wat langer bestaan heb ik ze laatst pas voor het eerst gehoord: Het Zesde Metaal, uit België. Mooie muziek, goede West-Vlaamse teksten. Zou een goede combinatie zijn, denk ik.

Op 22 oktober staan De Kift & Rats On Rafts in EKKO, klik hier voor tickets en meer info.