De Brommerbios tipt

 

Het is zomer. Het festivalseizoen in volle gang, dus tot september zijn er aanzienlijk minder producties gepland voor in de poppodia. Ook in EKKO. Dat impliceert komkommertijd voor de Uitgeverij, dus gaan we het met deze zomerrubriek even niet over muziek hebben. Elke maandag tippen dé filmkenners van Utrecht hun favoriete korte films. 

Deze week tipt Wytze Koppelman, programmeur van De Brommerbios; de mobiele buitenbioscoop uit Utrecht gebouwd op een oude bakbrommer uit de jaren ’70. De Brommerbios vertoont korte films van jonge internationale makers.

Mi Amigo Invisible (My Invisible Friend) – Pablo Larcuen

Tomas is een verlegen jongen. Zo verlegen dat het hem niet lukt om te praten, zelfs niet tegen zijn ouders. In stilte werkt hij z’n dagelijkse routine af, totdat op een dag z’n denkbeeldige vriend Andy verschijnt. Andy zet Tomas steeds meer aan het denken hoe het leven zou zijn als hij wél met de mensen om hem heen durft te praten.

Een popcultuurarsenaal aan props, een vleugje Wes Anderson-camerawerk en een ietwat bolle jongen in een te strak shirt die graag op dubieuze 80’s klassiekers danst. Prima mix voor een vermakelijk kwartiertje film. Mi Amigo Invisible lijkt een bedrieglijk simpele film; het verhaal is recht toe recht aan en het geheel heeft een moeiteloze air om zich heen hangen. Maar juist dat maakt de film ook speciaal. Hoe de makers in korte tijd een totaal eigen wereld weten te schetsen en die sfeer ook de hele film vast weten te houden, daar mogen ze best een applausje voor krijgen.

Meer over de maker: Regisseur Pablo Larcuen is een aantal jaar geleden aan de ESCAC, of de Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya afgestudeerd; de filmschool van Barcelona. Zijn afstudeerfilm Elefante is eerder bij de Brommerbios vertoond. Sindsdien heeft Pablo de horrorfilm Hooked Up gemaakt, die volledig op een iPhone is geschoten. Die film zal de meesten niet heel bekend in de oren klinken. Om het iets dichter bij huis te halen: hij heeft ook de video voor het nummer Stock van Palmbomen geregisseerd, de Nederlandse dj/producer die onlangs nog in EKKO stond.