Foto’s sparen voor het weekend met Vormplatform

Ingeleid met een overvolle release party, is vanaf 3 juni de foto-expositie van Have a Nice Weekend te zien. Wellicht heb je de foto’s al gade geslagen tijdens je wekelijkse avondje EKKO. Om jullie te laten zien wie er achter deze werken zitten dronk ik op een zonnig terras een biertje met Sam, Nora en Guido van Vormplatform. Zij vertelden over het platform, het selecteren van werken en het dragen van de juiste truien.

Wat is Vormplatform?

Guido: ‘Eigenlijk is het een online platform, gemaakt voor en door de creatieve industrie. Wij stimuleren talent, maar het is ook het talend dat het doet. Dit gebeurt op verschillende manieren: we hebben vaste series, maar ook losse blogposts.’

Dat talent, in welke richtingen zou je dan moeten denken?

Guido: ‘Het gaat over fotografie, (grafisch) ontwerp, beeldende kunst en illustratie, maar bijvoorbeeld ook film.’

Have a Nice Weekend is een rubriek op jullie site. Hoe is die tot stand gekomen?

Guido: ‘Have a Nice Weekend begon in 2010. Ik spaarde altijd al foto’s en op een gegeven moment kreeg ik de neiging ze te delen met anderen, maar ik wilde ze zonder context kunnen tonen.

Het was een wekelijkse random selectie aan foto’s. Op een gegeven moment begon ik te merken dat het ook wat kon vertellen, het was als het ware een beeldcolumn. Zo nu en dan ook actueel of kritisch. Je kan wel de hele dag Tumblr kan afscrollen, maar op Have a Nice Weekend krijg je gewoon het beste. Zo hoef je ook niet de bagger van het internet door te spitten.’

HANW-3

In EKKO hangt nu ook een selectie aan foto’s. Hoe kwam deze selectie tot stand en waarom?

Nora: ‘Vormplatform maakte eerder postcards met werk van Nederlandse fotografen. Daaruit ontstond het idee voor een expositie tijdens de Have a Nice Weekend release party. Daarvoor moesten er wel werken op groter formaat komen. We hebben toen een aantal fotografen benaderd, met de vraag of we hun werk mochten exposeren.’

Guido: ‘Een mooi gevolg van de postcards was dat de fotografen nieuwe opdrachten binnenkregen nadat we de postcards o.a. naar reclamebureaus stuurden. Ik vond het tof om zoiets fysieks nog eens te doen.’

Het cureren en selecteren van foto’s, hoe ging dat?

Nora: ‘Dat ging heel snel. Nadat we reacties kregen van de fotografen ben ik door hun portfolio’s gegaan en maakte ik een selectie van twee foto’s per fotograaf. Waar de ene fotograaf het gelijk eens was met de keuze, kwam de ander juist met een andere foto aan omdat hij die beter bij Have a Nice Weekend vond passen. Na wat heen en weer geschuif ontstond zo de selectie.’

Guido: ‘Dat is ook een mooie bijkomstigheid van de term Have a Nice Weekend. Je kunt hem op elke foto plakken, want in elke foto kan het weekend zijn. Geëngageerde thema’s als protest en onderdrukking komen vaak terug in de werken. Als je die in zo’n vrolijke context als Have a Nice Weekend plaatst, laat je eigenlijk zien dat het zelfs daar weekend is.’

Nora: ‘We zijn eerst opzoek gegaan naar foto’s met humor erin, maar het bleek met serieuzere foto’s ook iets te doen. Ik denk dat daar ook de kracht in zit, het is ironisch bedoeld.’

HANW-2

Naast de foto-expositie hangen er ook campagnefoto’s voor Have a Nice Weekend, die gefotografeerd zijn door Marleen Kuipers. Hoe is dat tot stand gekomen?

Nora: ‘We hadden Marleen gevraagd voor deze opdracht, maar zij wilde het alleen doen als ze complete vrijheid kreeg. Haar manier van werken staat ons erg aan, dus dat vonden we wel een goed idee.’

Guido: ‘Marleen zoekt altijd een beetje de randfiguren op. Zo is ze bijvoorbeeld ooit naar een truckerparkeerplaats ergens aan de grens gegaan en heeft daar mensen gefotografeerd. Ze fotografeert juist de mensen die je niet in de spotlights zou verwachten. We zijn fan van die aanpak. Marleen maakte ook een foto van kunstenaar Job Vissers Vorstenbosch die door zijn excentrieke uitstraling weer goed in de serie past.’

Hoe is het idee voor de foto-expositie ontstaan?

Guido: ‘We merkten dat er een groep fans van Have a Nice Weekend ontstond. Zo zitten er schilders tussen die het prettig vinden om beeldmateriaal te verzamelen voor hun eigen archief. Het is een bepaalde kern binnen de bezoekers van Vormplatform, die de serie Have a Nice Weekend goed volgen. Ik voelde dat ik iets voor hen wilde doen.’

En EKKO?

Nora: ‘Ik ken Utrecht eigenlijk helemaal niet zo goed, dus ik ging online opzoek. Toen zei ik tegen de rest ‘EKKO ziet er wel leuk uit, wat is dat dan?’ Waarop Guido gelijk positief reageerde: ‘Ja doen!’.’

Guido: ‘Er zit een onserieus element in Have a Nice Weekend. Als je dit in een ‘white cube’ zou plaatsen dan zou het niet kloppen. Het is een vrijdagmiddag-ding dus dan is EKKO perfect.’

HANW-5

Zien jullie toekomst in Have a Nice Weekend als een offline platform of zit de kracht juist in het online aspect?

Nora: ‘De kracht zit in het online platform, maar ik denk niet een heel gek idee is om Have a Nice Weekend vaker in de “echte” wereld tegen te komen.’

Guido: ‘Er komt natuurlijk wel meer bij zo’n expositie kijken, maar het fysieke aspect is ook wel leuker. Wel een beetje gek om te zeggen als je een online platform bent. Mensen beleven de fotografie natuurlijk heel anders op het internet, dat is vrijblijvender.’

Sam: ‘Wij merkten het zelf ook, toen de foto’s eenmaal waren afgedrukt waren wij stiekem toch nog enthousiaster dan op het scherm.’

Guido: ‘We hopen nu gewoon dat onze achterban zich uitspreekt en groeit. Het is in ieder geval beter dan mensen die met zo’n trui rondlopen met boef er op, kan je beter een Have a Nice Weekend trui hebben.’

De werken van Latoya van der Meeren, Caspar Claasen, Isolde Woudstra, Marcel Brons, Regina van der Kloet, Robin Alysha Clemens en Marleen Kuipers gecureerd door Vormplatform zijn nog t/m 31 juli  te bewonderen in het café van EKKO. Meer over Have a Nice Weekend vind je op Vormplatform.nl

Geschreven door Daan Diks
Beeld: Have a Nice Weekend Release Party