De Brommerbios tipt

Het is zomer. Het festivalseizoen in volle gang, dus tot september zijn er aanzienlijk minder producties gepland voor in de poppodia. Ook in EKKO. Dat impliceert komkommertijd voor de Uitgeverij, dus gaan we het met deze zomerrubriek even niet over muziek hebben. Elke maandag tippen dé filmkenners van Utrecht hun favoriete korte films. 

Deze week een tip van Lotte Walrave, maker van de Brommerbios. Op haar mobiele buitenbioscoop (gebouwd op een oude bakbrommer) zie je korte internationale films van opkomend talent. De avonden zijn altijd gratis, dus kom een keer langs! Meer info: brommerbios.nl.

Deze Zomer is van Mij – Marinka de Jongh

Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) gaan op een begeleide jongerenreis naar het zonnige feestoord Blanes. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en vinden het spannend om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Maar eenmaal in Spanje aangekomen, ervaren ze een vrijheid die ze thuis niet hebben. Tijdens de strandvakantie probeert Joep voor het eerst van zijn leven een ‘shotje’ en daagt Ciska zichzelf uit om losser te worden. De jongeren zwemmen, zonnen en dansen. De ontspannen en intieme sfeer maakt nieuwe gevoelens los die ze openlijk met elkaar delen. Zo spreekt Anouska duidelijke taal wanneer ze erachter komt dat Joep een oogje op haar heeft. Maar hoe ga je eigenlijk om met al deze volwassen gevoelens wanneer je weet dat er duidelijke grenzen zijn aan wat je kan en mag? Deze zomer is van mij is een zomerse en soms confronterende film van Marinka de Jongh over jonge mensen met een groot verlangen naar zelfstandigheid.

Dit is een heerlijke film. Grappig, eerlijk en ontroerend. ”Zullen we het dan gewoon proberen? Verkering?”  ”Ja, we kunnen het gewoon proberen en anders kunnen we gewoon vrienden blijven”. Zo makkelijk kan het dus zijn. Helaas ben ik nog nooit in Blanes geweest, maar de spanning van een eerste keer zonder ouders op vakantie gaan, versierd en verliefd worden in de disco en de meidenpraatjes bij het zwembad; je leeft helemaal mee. Ik heb de film inmiddels al 3x gezien en hij blijft mij raken. Een must see in deze hete zomermaand!

Bekijk de film hier: http://www.npo.nl/3doc/25-02-2016/VPWON_1259944

Meer over de maker: In 2012 studeerde Marinka de Jongh af met haar film ‘Mijn Lieve Kankerhond’, richting research en documentaire aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar eigen werk bestaat uit human interest verhalen, vaak gerelateerd aan zorg. Afgelopen tijd reed ze dwars door het land met Jan Rijdt Rond, een televisieprogramma voor de KRO-NCRV. Haar meest recente films zijn: Hoofd vol dromen (2015) en Deze zomer is van mij (2015). Daarnaast is Marinka als programmeur betrokken bij de Brommerbios en werkte ze voorheen voor Europees studenten filmplatform Breaking Ground. In de gaten houden!