De Brommerbios tipt

Het is zomer. Het festivalseizoen in volle gang, dus tot september zijn er aanzienlijk minder producties gepland voor in de poppodia. Ook in EKKO. Dat impliceert komkommertijd voor de Uitgeverij, dus gaan we het met deze zomerrubriek even niet over muziek hebben. Elke maandag tippen dé filmkenners van Utrecht hun favoriete korte films.

Deze week tipt Wytze Koppelman, programmeur van De Brommerbios; de mobiele buitenbioscoop uit Utrecht gebouwd op een oude bakbrommer uit de jaren ’70. De Brommerbios vertoont korte films van jonge internationale makers.

Somewhere – Nicolas Ménard

Somewhere, our limbs lost in the distance.

De oplettende lezer en Utrechtse cultuur connaisseur die vaker naar De Brommerbios gaat, zal het misschien niet ontgaan zijn dat deze film vorig jaar een keer bij De Brommerbios vertoond is. Het is gewoonweg een prachtige film, die het verdient om nog wat extra kijkers te krijgen. Het maken van een animatiefilm is lang, lang werk met daarbij nog plannen, hopen en vertrouwen dat er iets moois uitkomt. Als veteraan in het vak is dat al moeilijk, maar als je als student dan al iets wonderlijks weet af te leveren, met een eigen stijl en visie, dan tip ik je film anytime, anywhere. Somewhere heeft een miniem verhaal en roept meer vragen dan antwoorden op, maar als je er voor openstaat om je te laten meedeinen op de oneindigheid van het heelal, dan ga jij aan deze film een hele goeie hebben.

Meer over de maker: Canadees animator en grafisch ontwerper Nicolas Ménard is in 2014 afgestudeerd aan The Royal College of Art in Londen. Engelands meest gerenommeerde school voor Art & Design. En die reputatie is ook terug te zien in de eigenheid en stijl waarmee veel van zijn studenten afstuderen. Ménard is hier geen uitzondering op en timmert hard aan de weg als illustrator en animator.

Meer weten? nicolasmenard.com & nicolasmenard.tumblr.com