De Favorieten van…Stereo Total

Waar halen artiesten als Stereo Total hun inspiratie vandaan? Wat zijn de favorieten van Françoise Cactus en Brezel Göring? We vroegen ze het hemd van het lijf. 

Na vier jaar komt het avant-gardistische popduo uit Berlijn weer terug naar Nederland, voor een exclusief optreden in EKKO! Al sinds de jaren negentig zijn de twee bekend om hun electro-nummers in elke taal behalve Engels, althans, dat was de afspraak aan het begin. Het duo breekt alle regels, en dus ook deze. Inmiddels zijn hun nummers vaak zelfs vertolkt in meerdere talen en de humoristische insteek tovert gegarandeerd een lach op je gezicht. Op 15 april staan ze in EKKO en hun live-show belooft geweldig te worden.

“Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, dacht ik ‘dit is schaamteloos!’. Het nummer bestaat uit slechts één akkoord, één monotoon ritme en één minimalistische gitaarmelodie die zonder afwisseling blijft doorgaan. En toch kun je het gelijk meefluiten. Dit nummer was – ondanks dat het pure avant-garde muziek en een anti-commercieel product is – voor een tijdje een nummer-1 hitje in Frankrijk. Een excentrieke keuze.”

Alan Vega – Jukebox Babe

“Jacno was de gitarist van de band Stinky Toys. Stinkend speelgoed dus, en de allereerste Franse punkband. Hun eerste single verscheen in 1977 in Engeland, waar ze samen met The Sex Pistols speelden. Malcolm McLaren was ook hun manager. Ze hadden zelfs een hit en de New Musical Express werd vervolgens ‘Frogs on the Top’ genoemd. Helemaal klaar met de punkrock, keerde Jacno zich tot de minimal electronics en nam hij het album Rectangle op.”

Jacno – Rectangle

“Françoise (zangeres van Stereo Total, red.) opent haar DJ-sets graag met dit nummer. De zee, sex en de zon. Nouja, naar mijn mening bestaan er betere teksten van Serge Gainsbourg. Bijvoorbeeld in ‘L’aquoibonniste’ van Jane Birkin, eveneens van Gainsbourg. Dat nummer gaat over iemand die altijd “a quoi bon” zegt (wat “waarvoor zou dit goed zijn” betekent), en daarom als ‘aquoibonnist’ omschreven wordt. Wat volgt is een flink afgekeurd en moedeloos woordenspel. De laatste zin van het nummer – als we een herhaald “a quoi bon” verwachten – verbluft ons met “les autres sont tous de con”. Alle anderen zijn idioten.”

Serge Gainsbourg – Sea, Sex and Sun

“Dit nummer is voor ons een grote muzikale inspiratie geweest, een duel der gitaristen. Aanvankelijk speelt Poison Ivy een degelijke, primitieve rockabilly solo, waarna de tweede gitarist antwoordt met een akelige berg afval en een overstuurd anti-geruis, die overigens niet eens in het ritme passen.”

The Cramps – Garbage Man

“Françoise heeft dit nummer ooit met haar eerste band Les Lolitas gespeeld, de enige cover-versie die deze grandioze klassieker kan evenaren. Sommige mensen houden van water, anderen houden van wijn, maar voor mij bestaat er alleen maar Strychnine!”

The Sonics – Strychnine

“Brigitte Bardot is als zangeres minder bekend dan als actrice, icoon of radicaal rechtse dierenbeschermster, maar haar manier van zingen heeft Françoise enorm geïnspireerd.”

Brigitte Bardot – L’appareil à sous

“Deze cover-versie van Charles Trenet’s nummer verscheen in de jaren tachtig en is zóveel beter dan het origineel. Trenet, die tijdens de bezetting de oneervolle rol van collaborateur en verrader moest dragen, wordt door deze variant van The Honeymoon Killers gedeconstrueerd.”

The Honeymoon Killers – Route Nationale 7

“Tienerwaanzin van de bovenste plank: de 14-jarige Andreas Dorau nam dit nummer op met een paar vrouwelijke klasgenootjes. Het werd een ‘Neue Deutsche Welle-hit’, maar dat neemt niet weg dat het nummer in zijn rauwe simpelheid werkelijk briljant en radicaal is.”

Andreas Dorau – Fred vom Jupiter

“Die Tödliche Doris heeft ongelofelijk veel gave meezing-hits gemaakt, die tegelijkertijd zo eigenaardig zijn dat ze waarschijnlijk hooguit op ongewone tijden op de radio te horen  zijn. Wat voor Kraftwerk het thema ‘Autobahn’ was – een bizarre afrekening met een voor Duitsland typisch historisch beladen begrip – is het thema voor Die Tödliche Doris ‘het woud’.

Die Tödliche Doris – Wie still es im Wald ist

 

Geschreven door Brezel Göring
Uit het Duits vertaald door Cynthia Kruissink & Stefan Starke (bedankt!)

Stereo Total speelt op vrijdag 15 april in EKKO.