Muziekkuurtje– Spreekuur

Muziek, klanken, beelden, de juiste tonen. Veel muziek laat een stempel bij je achter. Je herinnert je vast nog wel op welke muziek je los kon gaan op zowel je negende als op je achttiende verjaardag. Maar muziek kan nog meer uitwerkingen hebben. Ook voor later…

Anouk sprak Larissa, die een masterthesis heeft geschreven over de voorspellende waarde van een bepaalde muziekvoorkeur op jonge leeftijd. Het genre dat je expliciet uitdraagt kan invloed hebben op de ontwikkeling van een depressie op latere leeftijd. Maar over welke muziek gaat dit dan? Muziekkuurtje zou Muziekkuurtje niet zijn als er ook niet gesproken zou worden over de helende werking van muziek.

Hoe kom je bij dit onderzoek en kun je er kort iets over vertellen?

Er was al veel onderzoek gedaan naar wat voor een uitwerking muziek heeft op het externaliserende gedrag van jongeren in zowel hun handelen als in hun uiterlijk. Maar ik kwam erachter dat er nog niet veel gekeken was naar welke uitwerking muziek heeft op internaliserend probleemgedrag, specifiek de ontwikkeling van depressies. Je emotieregulatie is heel fragiel en wisselend tijdens je puberteit. Je bent dan erg in ontwikkeling.  Hoe draagt dan je muziekvoorkeur daar in bij? En hoe implenteren jongeren muziek in hun leven?

En wat waren je opvallendste uitkomsten?

Uit m’n theorie-onderzoek kwam met name naar voren dat meisjes sneller kans hebben op een depressie dan jongens en dat zij muziek ook heel anders ervaren. Meisjes luisteren heel erg naar de tekst en reguleren hun emoties aan de hand van songteksten. Jongens gebruiken muziek meer als uitlaatklep en meer fysiek. De muzikale voorkeur voor o.a. rock en heavy metal had de hoogst voorspellende waarde voor ontwikkeling van een depressie op zestienjarige leeftijd. De voorspellende waarde wordt sterker als je kijkt naar de intensiteit van het uitdragen van het genre. Zoals het dragen van kleding en make up.

Is er ook gekeken hoe het komt dat deze muziek zo’n invloed kan hebben? Ligt dat aan de melodie, de tekst of de sfeer?

Als je je muziekvoorkeur zo intens ontwikkelt, ga je je ernaar gedragen. Het opgaan in songteksten bij met name meisjes, heeft bijvoorbeeld veel invloed op hun ontwikkeling. Bij jongeren met een depressie, heeft het luisteren van popmuziek een beschermende functie. Kinderen die al een depressie hebben, zijn echter eerder geneigd om naar harde muziekgenres als rock en heavy metal te luisteren.

Hoe kan popmuziek een beschermende functie hebben?

Popmuziek wisselt heel erg. Van juist hele vrolijke disconummers naar emotionele ballads op de radio. Het is eigenlijk een bij elkaar geraapt zooitje. En door die afwisseling leer je je emoties beter te reguleren op jonge leeftijd. Ook een sociaal aspect speelt hierin mee. Het grote gros van de samenleving luistert naar popmuziek en daar naar luisteren is vrij “normaal”. Met het luisteren en opgaan in een subcultuur kom je toch, hoe lullig het ook klinkt, in een kleinere buitenbeentjes groep terecht. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, er zijn ook mensen die bij een bepaalde subcultuur horen en naar deze harde muziek luisteren die niet depressief zijn geworden en lekker in het leven staan.

Heeft muziek op jou ook invloed gehad in je jeugd?

Ik ben zo’n type dat alles leuk vindt, als ik maar wel de echte instrumenten kan horen. Ik vind het wel jammer dat muziek niet zo’n specifieke invloed op mijn leven heeft gehad. Je helemaal verliezen in zo’n jeugdcultuur. Als ik mij er bewust van was geweest van wat muziek met je kan doen, dan was ik er zeker anders mee om gegaan.

Luister je na je onderzoek heel anders naar muziek?

Ja, ik ben me nu heel erg van bewust van tekst en hoe muziek overkomt. Heb je wel eens  weleens geluisterd naar het liedje van Pieter Post?

Haha, ja! Hoezo?

‘Pieter Post, Pieter Post met zijn poes verdient  hij de kost. Dat luisteren dus kinderen van zes jaar! Beetje stom voorbeeld, maar een kind van zes aanzetten tot prostitutie?! Haha! En door dat soort dingen word je je toch heel erg bewust. Soms denk ik wel eens potverdikkie, ik wil het gewoon kunnen uitschakelen en luisteren naar muziek.

Wanneer had muziek een helende werking voor jou?

Ik heb al veel begrafenissen meegemaakt en daar koppel je uiteraard ook nummers en muziek aan. Maar er is een cd van Santana met Supernatural,  die mijn ouders altijd in de auto draaiden als wij op skivakantie gingen. Dat is muziek die mij verbonden laat voelen met mijn familie. Met mijn vader ging het af en toe niet goed en wat mij toen heel erg heeft geholpen was naar die cd te luisteren. Dan voelde ik mijn vader echt bij me.

EKKO bestaat nu alweer 30 jaar. Je vertelde voor het gesprek dat je ook veel in  EKKO kwam: Wat is EKKO voor jou en wat is je mooiste herinnering?

Ik heb ooit eens een band bij EKKO leren kennen. Zij speelden niet op muziekinstrumenten, dat vond ik echt te gek. In plaats van gitaren speelde zij op oude huishoudelijke middelen. Ik kon de band helaas niet meer terugvinden op internet. Een jaar later ging ik op vakantie naar IJsland en bezocht het lichtjesfestival. Ik liep een tent binnen en daar was opeens die band! Dat was voor mij zo’n mooie pure vorm van muziek. Ik heb ze daarna nooit meer terug gezien of teruggevonden. Soms vraag ik mezelf af: is dat echt gebeurd of heb ik dat verzonnen? De bands die alternatieve manieren gebruiken om muziek te maken heb ik echt bij EKKO ontdekt.

Wat is jouw ideale beeld voor de toekomst van de muziekwereld?

Muziek is zo geïntegreerd in ons leven. We luisteren het allemaal. Het wordt gedraaid in winkels, we gaan naar concerten, maar we beseffen niet wat voor een invloed muziek op ons heeft. We leven in een individualistische wereld en we vluchten in onze eigen muziek om ons zo wel verbonden te voelen. Het zou mooi zijn als we ons hier bewust zouden van worden en we elkaar hier meer in zouden opzoeken. En niet alleen bij het bezoeken van concerten. Ook de wetenschap zou hier een mooie rol in kunnen spelen en de luisteraars bewust maken van wat muziek met je kan doen;  juist ook op veel positieve manieren!

bannerlaatsteversie

Geschreven door Namen-Uitgeverij-4