De Favorieten van…Bombay

Wat drijft muzikanten eigenlijk om de muziek te maken die ze maken? We kropen met de muzikanten van Bombay achter de laptop om hun inspiratie voor de band op te zoeken.

De naam Bombay is niet onbekend op Utrechts grondgebied. Ieder jaar doen de muzikanten uit Amsterdam een aantal shows in de Domstad, aanstaande 26 maart staan ze op de planken van EKKO. Denk aan 90s rocktracks met een lo-fi productie, een mix tussen Balthazar en Blood Red Shoes, triphop invloeden en vooral een sterke live-performance. Met de gloednieuwe live-bezetting van Mathias Janmaat (zang/gitaar), Gijs Loots (bas) en Lisa Ann Jonker (zang/drums) is Bombay spannender en dynamischer dan ooit. We vroegen Mathias, Gijs en Lisa wat hun invloeden zijn voor de muziek die ze momenteel maken.

Veep

Gijs: “Politieke satire met Julia Louis-Dreyfus van Seinfeld als vice-president van de Verenigde Staten. In Bombay hebben we soms een apart gevoel voor humor en dit soort shows is daar de oorzaak van. Het is scherp geschreven en de cast is fenomenaal met acteurs uit Man Bites Dog, Arrested Development, Seinfeld et cetera. Dat deze show niet een grotere hit is snap ik eigenlijk niet. Kijken dus! Je kan meteen bingen op meerdere seizoenen.”

The Intelligence – Males

“Deze band kom uit de scene rond Ty Segall/Mikal Cronin/Thee Oh Sees en is een beetje een goed bewaard geheim. Ze hebben al heel veel albums uit en telkens evolueren ze verder van noiserock tot weirde pop. Ze hebben stevige The Fall & Devo-invloeden die altijd fijn doorschemeren. Live staat de band ook als een huis. Ik zag ze een keer tussen Thee Oh Sees & Mikal Cronin in spelen en ze speelden de zaal plat.”

Talking Heads – Born Under Punches

Mathias: “Deze uitvoering van ‘Born Under Punches’ heb ik echt al 100 keer bekeken en hij blijft iedere keer heel vet! Ik krijg hierdoor wel zin om nog tien extra mensen aan de band toe te voegen en hele lange uitgesponnen versies van onze nummers te maken.”

Luxury Comedy – 100th Birthday

“Een van mijn all-time-favorite series, de kostuums zijn altijd bizar goed uitgewerkt en alle nummers kunnen zo uitgebracht worden. We hebben deze track ooit nog wel eens geprobeerd te coveren, alleen ging dat jammergenoeg niet zo goed, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst ooit een keer een Luxury Comedy of Mighty Boosh cover gaan doen.”

Blur – Repetition

Lisa: “Vroeger had ik niet echt een duidelijk beeld van wie mijn ‘drumvoorbeeld’ zou moeten zijn en vond ik dat ook niet echt belangrijk, maar door de jaren heen heb ik toch wel een bepaalde voorkeur voor sound en drumopvatting ontwikkeld waar ik zelf weer inspiratie uit kan halen. Voor mij is dat op dit moment Dave Rowntree van Blur. Hele simpele drumparts die wat mij betreft super goed kloppen bij de rest van de song.”

Thee Oh Sees – Flood’s New Light

“Eerst begreep ik het idee niet van twee drummers die live naast elkaar exact hetzelfde ding spelen. Het had voor mij iets te veel weg van een drumlesvibe en dat is nou niet bepaald iets waar ik vrolijk van word… maar nu vind ik het juist heel tof en het klinkt ook echt super dik!”

Op 26 maart speelt Bombay in EKKO, samen met Elecampane. Tickets zijn hier te koop.

Geschreven door Liv Krake
Foto door Robin Alysha Clemens