De Favorieten van… Indian Askin

Wat drijft muzikanten eigenlijk om de muziek te maken die ze maken? We kropen met Chino Ayala, frontman van Indian Askin, achter de laptop om zijn inspiratie voor de band op te zoeken.

Wanneer we het hebben over Indian Askin, hebben we het graag over een van dé beloftes van 2016. Waarom? Simpel. Eerder zag je ze met hun 60s/70s psychedelische rock in het voorprogramma van onder andere De Staat en Go Back To The Zoo en stonden ze te knallen op de Popronde 2014. Daar bewezen ze al dat ze het eigenlijk prima aan zouden kunnen om een eigen podium te hebben. Wat een energie! Maar waren halen ze die vandaan? Welke muziek inspireert muzikanten om zelf iets te creëren? YouTuben met frontman Chino Ayala zorgde voor de antwoorden.

Föllakzoid – 99

“Föllakzoid is een super dopey Chileense krautrock/spacerock band. Ons Bartje tipte mij hierover op Best Kept Secret festival. We zijn ze toen gaan checken en ik geloof dat ze maar vijf nummers in één uur hebben gespeeld. Wat zijn we die dag daar hard op gegaan! Je moet ervan houden hoor, maar krautrock is geniaal. Ze doen me een beetje denken aan The Secret Machines of eigenlijk meer als hun kleine slomere broertje ofzo.”

The Secret Machines – First Wave Intact

“Deze band zag ik voor het eerst in het voorprogramma van Foo Fighters in de Heineken Music Hall in 2006. Ik wist echt niet wat me overkwam, het was precies wat ik moest horen die dag. Ik vond Foo Fighters zelfs saai daarna. Voor Josh Garza’s Bonham-ish beats en het MoogerFooger gitaarwerk van Benjamin Curtis kun je me midden in de nacht wakker maken. Volgens mij is Garza ook een indiaan, hij speelt tegenwoordig samen met Imaad Wasif.”

Imaad Wasif – Redeemer

“Voor Imaad Wasif heb ik bijna geen woorden, dit is mijn held. Die gast speelt fucking vet gitaar en de songs zitten heel goed in elkaar. De dag nadat hij in Haarlem speelde had ik hem pas ontdekt, wat denk ik het ergste is wat me ooit is overkomen. Dit soloproject is inmiddels niet meer, dus hoe ik hem nu ooit live moet gaan zien is nog maar de vraag. Misschien met EFG?”

Electric Flower Group – Eclipsed

“Deze video is echt heel slecht, maar dat maakt niet uit. Josh Garza en Imaad Wasif zijn mijn beste vrienden, alleen weten ze dat zelf nog niet.”

The Afterveins – Wet

“Dit zijn vrienden uit Rotterdam van The AfterHenkies. Ik was met de Henkies op tour in Frankrijk in de zomer van 2014. Ik zou elke show voor ze openen, maar had na twee shows geen zin meer om mijn shit te spelen want ik had geen band bij me. Vervolgens heb ik de rest van de tour tamboerijn gespeeld. In Montpellier aan het strand kreeg ik een mental breakdown van al het Perlenbacher Pils en ik denk dat niemand er echt zin meer in had. De helft van de tour is toen afgeblazen en we zijn maar naar huis gegaan. Goed verhaal dit, we inspireren elkaar in ieder geval om dope shit te maken en ik heb veel geleerd van dat korte maar krachtige tourtje. Dankjewel Henkies.”

Creedence Clearwater Revival – Keep On Chooglin’

“Ik wilde eigenlijk als laatste nummer een track van Father John Misty doen, maar bedacht me op het laatste moment. Dít moet je gewoon echt horen. Hoewel Father John Misty een epische stage performance en hele goede songs heeft, is deze band nog veel belangrijker. Ik heb vroeger de platen van mijn stiefvader gestolen en daar zat, naast The Rolling Stones en Led Zeppelin, natuurlijk Creedence Clearwater Revival tussen. Toen ik CCR voor het eerst hoorde, begreep ik nog niks van songwriting of überhaupt wat keihard rocken betekende. Ook zijn de meeste songs eigenlijk super lieve deuntjes en dan begint die gast er keihard overheen te schreeuwen (‘99 and a Half’ bijvoorbeeld). Anyway, it cracks me up every time. Wat een helden! Als je gitaarmuziek wilt maken is dit een goed begin.”

Op 21 april speelt Indian Askin in EKKO, samen met Lookapony. Tickets zijn hier te koop.

Geschreven door Liv Krake.