“Laten we samen vieren dat er zulke mooie televisie gemaakt wordt”

“Talk to da hand, because the face don’t wanna hear it anymore”

 

Daar zaten we dan, giechelend op mijn slaapkamer. Te kijken hoe Gringo deze uitspraak in de laatste aflevering van het zesde seizoen van Temptation Island doet. In 2007 – toen ik 17 was – was het nog niet zo vanzelfsprekend dat je op televisie kon kijken naar hoe hitsige vrijgezellen liters wodka achterover slaan om daarna te neuken met iemands partner, puur en alleen om hun relatie kapot te maken. Vandaar dat mijn beste vriendinnetje elke week na de tennisles stiekem bij mij naar Temptation Island kwam kijken. Haar ouders verboden haar om het programma te volgen omdat ze het ordinair vonden, waar ik en waarschijnlijk meer mensen hun geen ongelijk in kunnen geven.

Temptation Island is misschien wel het allerslechtste wat de Nederlandse en Belgische televisie ons ooit gegeven heeft, maar oh, wat kijken we maar al te graag hoe hartjes publiekelijk gebroken worden en relaties – tegen alle verwachtingen in – toch kapot gaan. Ook al zijn de koppels vooraf zo zelfverzekerd dat ze de ultieme relatietest met twee vingers in hun neus zullen overleven.

Anno 2016 schrikken we niet meer van drank en seks op televisie, en het format is zo doorzichtig als een glazen deur. Na de eerste aflevering kan je het hele seizoen voorspellen en het programma verloopt even snel als het internet in 1996. Maar toch kijken wekelijks een kleine half miljoen mensen naar dit soort riooltelevisie. Ook jij. Ook ik. Ook al durven we er misschien niet voor uit te komen.

Die dunne grens tussen een onschuldige guilty pleasure of je verlagen tot een stand waar je absoluut niet mee geassocieerd wil worden, maakt een programma als Temptation Island toch weer sterk. En dat wil ik graag vieren door met z’n allen de finale op groot scherm in de EKKO te kijken. Om er samen voor uit te komen dat we het best vermakelijk vinden om te zien hoe relatietypes toch de fout in gaan dankzij “bloedmooie” vrijgezellen en teveel alcohol.

Laten we voor een keer onze schaamte aan de kant zetten, en samen vieren dat er zulke mooie televisie gemaakt wordt in de wereld. Ook nog in 2016.

Kom je ook?

Donderdag 24 maart. Met z’n allen. In EKKO. 

TEMPATION ISLAND (a3) v1

Meer informatie over Temptation Island in EKKO hier.

Geschreven door Sofie Marguillier.