Een tour door Utrecht met Adam zonder The Relevants

Adam en ik besluiten via de mail om door zijn oude woonplaats, Utrecht, te wandelen, waar hij binnenkort zijn nieuwe album presenteert. We spreken af bij Café Voortuin, een centraal punt in de stad. Precies vijf minuten van tevoren komt Adam aan en even later zitten we allebei aan een kop thee. Echt burgerlijk. Een verhaal over de band en een middagje in Utrecht. 

Adam begon met spelen in bandjes toen hij nog in Noord-Brabant woonde, vertelt hij terwijl we de eerste slokken thee drinken. Toen deze bands uit elkaar vielen nadat iedereen her en der ging studeren, besloot hij solo-opnames te gaan maken. Via zijn opleiding aan de HKU en Facebook groepen zijn vervolgens in 2012 de rest van de bandleden – Guus Benneker, Erik Bruil en Nigel Slaa – erbij gekomen: Adam & the Relevants was een feit. Nadat de groep met een prijs studiotijd gewonnen had, is EP VI uitgekomen.

Zo’n drie jaar verder is het bijna tijd voor een echt album, dat op 11 maart wordt gelanceerd en al op de luisterpaal van 3voor12 te beluisteren is. De stijl van de band is inmiddels wat veranderd, het geluid is meer 90’s geworden. Producer Xavier Stephenson (o.a. Editors, Carl Barât) heeft meegeholpen aan het album, waarvoor hij vanuit Londen naar Nederland kwam en gewoon bij Adam thuis op de bank sliep. Het resultaat na dagenlang zo’n achttien uur werken? Een album waar Adam heel trots op is en nummers die perfect afgewerkt zijn. “Het klinkt precies zoals ik zelf wil dat een album klinkt.”

We trekken onze jassen aan om de tocht te vervolgen. Of Utrecht de thuisbasis is van de band? Slechts gedeeltelijk, met twee bandleden die er zijn blijven hangen. Adam woont er niet meer, hij is vertrokken naar de hoofdstad van ons land. Repetities worden wel in Utrecht gehouden, vlakbij Vechtclub XL. Dwalen door de stad is er niet meer bij, zo blijkt wanneer Adam vertelt dat zijn kennis over de plaats niet heel up to date is. Terwijl we door de Korte Jansstraat lopen, merkt Adam op dat de stad echt wel veranderd is. Zoveel verschillende koffiezaakjes heeft hij hier nog nooit eerder gezien.

The Village Coffee & Music kent Adam al uit ‘zijn tijd’, maar in de nieuwe vestiging op het Wolvenplein is hij nog niet eerder geweest. We besluiten daarom onze wandeling voort te zetten naar deze plek. Nadat we koffie besteld hebben, vertelt Adam dat veel liedjes op de nieuwe plaat gaan over het generatie Y gevoel: “We zien zoveel vrienden die allemaal geen baan hebben, terwijl ze best slim zijn. Ze moeten maar rondkomen van wat stages en hopen dat er iets komt.” Ook andere frustraties van onze huidige generatie worden door Adam en mij besproken, zoals bekenden die geen WhatsApp meer willen gebruiken, maar slechts Telegram (een berichtendienst die veiliger zou zijn dan WhatsApp). Adam: “Ik heb ook één zo’n vriend – dan zit je hem te WhatsAppen en dan reageert hij maar niet. Héél typisch.”

DSC_2108

We vinden het maar een realiteitswaanzin dat mensen tegenwoordig soms dit soort apps gebruiken om hun privacy te beschermen. Misschien tegen een toekomstige oorlog, suggereer ik. “Wil diegene dan niet in de dienstplicht of zo?”, grapt Adam. Wie echt zijn privacy wil beschermen, moet maar prepaid gaan bellen, vindt hij. “Dan moet je het ook echt goed gaan aanpakken en niet zomaar over privacy gaan lullen, terwijl je nog een smartphone hebt.”

Ten slotte bespreken we festivals waar Adam het allerliefst zou willen optreden. “Uit jeugdsentiment zou ik zeker op Lowlands willen staan. Nieuwe festivals als Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole zijn natuurlijk ook heel vet, maar Lowlands is zo’n dingetje, omdat ik daar als 14-jarig gastje al rondliep.” Toen hij daar al die grote bands op het podium zag staan, wist hij het al meteen: dat wilde hij ook. Wie weet gaat alles na de album release ineens heel snel lopen, waar Adam natuurlijk op hoopt.

Naast The Village, waar we ons inmiddels afvragen of we de kippen die er rondlopen kunnen aaien, is EKKO Adam ook niet onbekend. Daar speelde Adam & the Relevants één van de eerste shows, als voorprogramma. “Het was ons eerste optreden ooit met het EP materiaal. We waren echt nog jonkies die nog niet helemaal wisten hoe het moest op het podium.” Heel wat concerten en ervaringen verder, is het opnieuw tijd voor Adam & the Relevants in EKKO, op zaterdag 12 maart. De releaseparty van de nieuwe plaat!

Geschreven en gefotografeerd door Anna Schouten.