De Favorieten van… I am Oak

De jongens van I am Oak komen al jaren in EKKO. We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt hoevaak ze precies bij ons op het podium hebben gestaan. Maar ook als concertbezoekers komen ze graag naar EKKO. Aan de vooravond van hun albumpresentatie vroegen we Thijs Kuijken en Stefan Breuer naar hun favorieten. Natuurlijk mocht voorprogramma This Leo Sunrise niet ontbreken in deze selectie.

Eels – Last Stop: This Town

Stefan: “Eels was een van de eerste bands waar ik fan van was. Toen ik 10 jaar was ging ik naar de kapper met een foto van E, ik wilde mijn haar ook zo. Ik kocht een nerdbril zonder glazen en stak zelfs een tijdje mijn onderlip wat naar voren. Niks hiervan is blijven hangen in mijn huidige image. Wat wel is gebleven, is de liefde voor met name de oude platen van Eels (na Shootenanny ben ik een beetje afgehaakt, al weet ik nog niet of dit terecht is). Nu ik de biografie van Mark Oliver Everett aan het lezen ben (aanrader!), hoor ik de albums waar ik mee opgroeide in een nieuw licht. De beweegreden van E voor het maken van tweede plaat Electro-Shock Blues deden me sterk denken aan het verhaal achter I am Oak’s Our Blood. Al zie ik I am Oak nog niet zo snel een clip maken waar een wortel wordt omgebouwd tot robot-Thijs.”

Chad VanGaalen – Molten Light

Thijs: “Met I am Oak wil ik, binnen de grenzen van mijn kunnen, altijd zo veel mogelijk in eigen hand houden. Niet alleen muzikaal, maar ook visueel. Ik maak bijvoorbeeld zelf het artwork voor de releases, om zo I am Oak ook een eigen beeldtaal mee te geven. Chad VanGaalen gaat hierin nog een stap verder en zorgt zelf ook voor (geanimeerde) videoclips bij zijn muziek en weet zo perfect zijn onnavolgbare muziek naar onnavolgbare beelden om te zetten. Of misschien andersom? Dit lied is zo “visueel” dat het beeld er misschien eerder was dan de muziek. Hoe dan ook slaagt hij er in om een unieke wereld rond zijn muziek te creëren.”

Eric’s Trip – Sand (live)

Stefan: “Hoewel dit maar een heel klein stukje uit een docu is, valt al gelijk op wat een geweldige band Eric’s Trip was, of ze nu snoeiharde indierock, bezwerende psychedelica of dit soort kleine liedjes maakten. Op tour gaat er altijd wel iets mee van Eric’s Trip, Rick White of Elevator. Dit lied, tevens door The Microphones gecoverd op It Was Hot, We Stayed In The Water, is een van Rick White’s mooiste. En zulke sessies (met airdrumming!) zie ik I am Oak wel weer doen.”

Little Wings – Boom (live)

Thijs: “Al bijna een jaar of tien fan van Little Wings en hij staat vrijwel bovenaan in mijn lijst van favoriete artiesten, maar ik heb hem in al die tijd slechts één keer live zien spelen. Dat was in EKKO! Deze video is te gek. Die energie, dat spastische… Ongecontroleerd, maar toch ook gecontroleerd. Alles behalve perfect, maar daardoor echt. Als iemand anders dit zo zou doen, zou ik het vast moeilijk irritant vinden, maar als Little Wings het doet is het goed! Met als spastisch hoogtepunt: “I was crying out for you in high and girly swells” rond 0:50.”

This Leo Sunrise – Shard of Glass

Stefan: “This Leo Sunrise verzorgt ons voorprogramma in EKKO. We zijn al jaren bevriend met ze, repeteren in dezelfde ruimte en zijn op een andere manier betrokken bij deze waanzinnige band. Zo maakte I am Oak-gitarist Robby Wouters deze “anti-videoclip”. Kijken is begrijpen. Toen we This Leo Sunrise afgelopen december in De Vechtclub XL hun laatste plaat Do Not Always See zagen presenteren, besloten we nog enkele oefensessies voor onszelf bij te boeken – zodat we niet volledig omver geblazen zullen worden door deze slowfolk-titanen. Nu zijn we er klaar voor!”

Stephen Steinbrink – Now You See Everything (live)

Thijs: “Dit filmpje staat in de lijst, omdat Stephen Steinbrink één van een handjevol artiesten is die ik in de laatste paar jaar ontdekt heb en nog steeds regelmatig beluister. Dat dus én omdat zijn dubbelganger in onze band zit. Stephen’s vorige tour door o.a. Duitsland was ongeveer een week voor onze tour door Duitsland, waarbij hij op een aantal dezelfde plekken als ons speelde. Op die plekken liet onze gitarist Robby meerdere malen iemand in verwarring, omdat ze hem aanzagen voor Stephen Steinbrink.”

I am Oak presenteert album ‘Our Blood’ op 26 februari in EKKO. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de show via deze link

160226 A3 I Am Oak V2