De stagemanager

Achter de schermen van EKKO gebeurt er natuurlijk ook van alles. Er moet een hoop gebeuren in de voorbereiding van een concert: de marketingafdeling zorgt voor promotie, productie zorgt er o.a. voor dat alle benodigde techniek aanwezig is en dat de hotels geboekt worden en programmeurs zorgen voor een interessant programma-aanbod. Op de dag van de productie zelf, als de artiesten arriveren aan de Bemuurde Weerd, dan is de rol van de stagemanager belangrijk. Benieuwd wat een stagemanager zoal doet tijdens een dienst? Lisa Molle laat het je zien.  

De stagemanager is degene die zorgt dat aan de wensen op een rider wordt voldaan. Dat alle blauwe M&M’s gesorteerd zijn. Dat aan de keuken wordt doorgegeven dat muzikant Y van band X een glutenvrije lactose-intolerantie heeft, allergisch is voor noten of geen suiker eet. Dat de kleedkamer is ingericht met een aantal kratten bier, theetjes, gembertjes en schone handdoeken voor de bezwete koppies. Maar naast dat de artiest zich welkom voelt in EKKO, moet de stagemanager er ook voor zorgen dat alle artiesten en medewerkers zich aan het tijdschema houden. Dat de chauffeur van de band zonder probleem kan parkeren in de drukke binnenstad. Dat die vermoeide rocksterren niet wéér zelf hun spullen uit hoeven te laden. Dat de moeder van de zanger toch nog op de gastenlijst kan, al is die eigenlijk vol. En ook dat de concert-DJ niet omkomt van een biertekort.

De stagemanager staat als eerste in contact met de artiest. Dus als er iets niet naar wens is, krijgt diegene het ook als eerste te horen. En ja, iedereen kent wel het verhaal van die arrogante punkband die na die fles wodka om een nieuwe vroeg terwijl de show nog niet eens was begonnen. De waardering die de stagemanager krijgt als hij/zij toch wel het een ander voor elkaar kan krijgen, is toch wel een van de belangrijkste redenen waarom ze dit allemaal doen.

foto1zw

Het is niet waar dat een band 120 uitdeelverpakkingen chips op de rider heeft staan, maar in de kelder van EKKO verzamelen we wel alle dranken en levensmiddelen voor de artiesten.

foto2zw

Artiesten vergeten nooit dat ze gehydrateerd moeten blijven. Stagemanagers vergeten wel eens dat een tray waterflesjes open kan zijn aan één kant, zodat er 24 stuks over de grond rollen.

foto3zw

In de loop van de avond moet je natuurlijk aan de artiesten vragen of alles naar wens is. Hebben ze een vraag waarvan je niet zeker weet of je hen daarmee kan helpen? Dan is het juiste antwoord altijd: “Ik zal kijken wat ik voor je kan doen”.

foto4zw

Genoeg bier op de rider, genoeg bier in de koelkast, genoeg bier op het podium…

foto5zw

Dit is onze huischef Jesse. Jesse weet zelfs met de gekste dieetwensen heerlijke gerechten uit zijn keuken te toveren.

Geschreven door Lisa Molle
Foto’s door Nolli Morrison