Meezingen met together PANGEA

Dinsdag spelen de garagerockers van together PANGEA in EKKO met hun ontzettend aanstekelijke songrepertoire. Maar wat hebben die liedjes eigenlijk gemeen met het Wilhelmus?

‘Too Drunk to Cum’ en ‘Sick Shit’

Een anthem is volgens de Oxford Dictionaries ‘a rousing or uplifting song identified with a particular group, body, or cause‘. Het is een lied dat mensen verbindt die een identiteit delen. Hoewel het Wilhelmus ons nationale anthem (volkslied) is, is het die functie wel een beetje verloren; het weet ons slechts eens in de twee jaar (met uitzondering van komende zomer) bij voetbalwedstrijden te prikkelen. Veel verder dan vier regels uit volle borst meezingen komen we niet en veel voetballers mompelen op dezelfde manier mee. Net zoals ik vroeger deed, toen we eens in de maand met school naar de kerk gingen.

Nee, tegenwoordig is rock- en popmuziek een veel belangrijker bron van anthems. En dat is niet verwonderlijk, aangezien muziek voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun identiteit vormt. “I drink cheap beer, so what, fuck you”. Dat is zo ongeveer de tekst van ‘Cheap Beer’ van FIDLAR. Maar dat maakt toch net even wat meer los in mensen dan “den vaderland getrouwe, blijf ik tot in den dood”. Een andere band met een hele rits aan anthems is together PANGEA, aanstaande dinsdag in EKKO. Neem ‘Sick Shit’, een song van slechts zes verschillende regels:

My heart is lost, these things mean nothing to me
My dick is soft, these things mean nothing to me
I’m not sorry, I release myself
It’s sick shit, kind of need some help
The last party, I release myself
It’s sick shit, too dumb to tell

Of het refrein van ‘Too Drunk to Cum’:

Too drunk to cum
Too spent, I’m spun
Too dumb, too numb
Too drunk to cum

Ik heb geen piemel en ik drink geen alcohol. Bovendien ben ik zo iemand die liedjes normaliter steevast verkeerd zingt. Maar together PANGEA heeft de grootste gave ontzettend aanstekelijke liedjes te maken die iedereen binnen no time mee kan én moet schreeuwen (zoals in bovenstaand filmpje gebeurt).

Er is iets magisch aan de manier waarop muziek mensen verenigt. Wie jij bent en wie ik ben is niet van belang, het is het ‘wij’ dat de boventoon voert bij concerten als die van together PANGEA. Zie bovendien maar eens onderscheid te maken tussen de individuen in de kolkende massa die er ongetwijfeld zal ontstaan. Den garagerock getrouwe, blijf ik tot in den dood.

12573723_1053436834708803_6176852740168640087_n

Together PANGEA speelt dinsdag 2 februari in EKKO. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via deze link, maar het gaat wel erg hard! Oja, Iguana Death Cult staat in het voorprogramma. Dubbelfeest dus.

Geschreven door Namen-Uitgeverij-7