De Favorieten van…Alexi Lalas

Meng The War On Drugs met een vleugje Fleetwood Mac en een sausje indiepop en je krijgt de muziek van Alexi Lalas, de band van multi-instrumentalist Rinse Visser. Vorig jaar werd de band door de organisatie van de Popronde nog ‘meest veelbelovende band van 2015’ genoemd en stonden ze in het voorprogramma van o.a. Blaudzun en London Grammar. Op 30 januari staan ze in EKKO en releasen ze het album It’s A Better Version Of You. Daarom vroegen we Rinse wat hem geïnspireerd heeft tot het maken van deze plaat.

“Mijn absolute inspiratiebron is Todd Rundgren. Van kinds af aan ben ik gebiologeerd door die man, hij heeft zo ontzettend veel gemaakt. Het album dat mijn vader thuis had staan en wat ik helemaal grijs heb gedraaid was Hermit of Mink Hollow, een album dat hij zelf schreef, inspeelde en produceerde. Alexi Lalas is uit dat idee ontstaan; een album helemaal alleen maken. Ook interessant dat je als kind al aantrekking hebt voor bepaalde klanken en dat die nu nog steeds actueel zijn voor mijn eigen liedjes.”

Todd Rundgren – Hello It’s Me

“Mark Kozelek is net als Todd Rundgren iemand waar je van houdt of niet. Ik zag hem vorig jaar voor het eerst live en dat was meteen het beste concert dat ik sinds lange tijd zag. Ik luister – naast alles van Red House Painters – veel naar de albums Among The Leaves en Benji van Kozelek’s alter-ego Sun Kil Moon.”

Red House Painters – Things Mean a Lot

“Ik houd van mooie harmonische liedjes. Als Mac Demarco in de jaren zeventig had geleefd, heette hij Gilbert O’Sullivan.”

Mac Demarco – Another One

“Dit vind ik een van de mooiste geschreven liedjes. Songwriter en destijds mijn buurman Dennis Kolen gaf mij ooit de LP One Trick Pony. De gelijknamige film, met en Paul Simon in de hoofdrol, is niet bijzonder goed maar het thema blijft wel relevant en herkenbaar. De artiest en de muziekindustrie.”

Paul Simon – Jonah

“The War, Kurt Vile en Red House Painters ontdekte ik ongeveer tegelijk en inspireerden mij, omdat ze je dwingen mee te gaan in hun repeterende en hypnotiserende liedjes. Daar ben ik een tijd erg van onder de indruk geweest. Een nummer als ‘Sarah’ van Fleetwood Mac heeft dit ook, en Joni Mitchell deed dit eind jaren zeventig ook veel trouwens.”

The War On Drugs – Brothers

“Ik ben groot fan van The Smiths. Zoveelste enfant terrible waar ik een groot zwak voor heb, zowel Morrissey als Marr”.

The Smiths – Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before

 

Alexi Lalas speelt op 30 januari in EKKO, als onderdeel van Knalland’s Birthday Bash.

1511603_1047287515323735_2043776520009039831_o

Geschreven door Liv Krake.