In de ban van Scandinavië

Aanstaande zaterdag is alweer de vijfde editie van Nordic Delight in EKKO. Arne Dee en Ad Pontier zijn de mannen die de Scandinavische muziekscene al jaren op de kaart zetten in Nederland. Reden genoeg om ze een paar vragen te stellen over aankomend weekend, maar ook over het ontstaan en de toekomst van Nordic Delight.

Hoe is het idee voor Nordic Delight ontstaan?

‘Wie zich een beetje verdiept in de Scandinavische muziekscene, komt al heel snel tot de conclusie dat er verdacht veel goeie bands zijn, die nog niet bekend zijn in Nederland. Ook het niveau van bijvoorbeeld beginnende bands ligt aanzienlijk hoger dan in Nederland. Tijdens de zomer van 2011 waren we als vrijwilliger vanuit EKKO aan de slag op het grootste festival van Noord Europa, Roskilde Festival. Veel van de tofste optredens waren lokale bands, die niet in Nederland worden geboekt. Dit is natuurlijk frustrerend, want wij willen graag dat onze vrienden deze acts ook zagen! “We gaan het tofste & beste (onze Delights) naar Nederland halen”, zeiden we onder het genot van veel bier. Dus zo ontstond het idee om deze bands dan maar zelf naar Nederland te halen. We reizen inmiddels veelvuldig naar festivals in het Noorden, altijd op zoek naar de nieuwste talenten, lokale/onbekende toppers en toffe live bands. Gedurende onze tochten ontdekten we ook tv-series, films, kunstenaars en merken die meer aandacht verdienen. Ook de Nordic koffie en microbrouwerijen behoren tot de wereldtop en zijn dus eigenlijk te goed om niet naar Nederland te halen. Zodoende ontstond er een idee om kleine avonden en een festival met een totale Nordic Experience te organiseren!’ 

Wat zijn tot nu toe jullie persoonlijke hoogtepunten geweest? 
Arne: ‘De uiteindelijke realisatie van het eerste Nordic Delight event en het eerste Nordic Delight Festival. Als je er dan zolang zo hard voor gewerkt hebt en daar dan rondloopt en al die toffe bands hoort spelen en blije bezoekers ziet. Daarnaast muzikaal gezien vond ik o.a. Wintergatan (Nordic Delight Festival 2014), The Eclectic Moniker (2013), Bottled in England (2013), Atlanter (2014) en Daniel Norgren (2013) echt steengoede optredens geven. Verder natuurlijk ook de soep van NOMA chefs Birgir & Pontus.’

Ad: ‘Het bezig kunnen zijn met mijn passies; Scandinavië en muziek! Qua muziek: Valdimar, Fay Wildhagen en Wintergatan die normaal nooit in Nederland geboekt zouden worden, maar die het publiek totaal meekrijgen.’

Welke Scandinavische acts staan nog hoog op jullie wenslijstje? 
Arne: ‘Enkele persoonlijke Scandinavische favorieten van mij die ik sowieso graag in Nederland zou zien spelen zijn nog wel The Megaphonic Thrift uit Noorwegen en VETO uit Denemarken. En Emiliana Torrini uit IJsland is er ook wel eentje die niet zou misstaan op Nordic Delight.’
Ad: ‘Mijn droom is een mashup van Typhoon met Timbuktu & Damn uit Zweden.’ 

Nordic Delight 2014 - photo Sanne Lagerberg-2
Welke acts raden jullie aan voor aanstaande zaterdag?  
‘Alle acts die op Nordic Delight staan vinden wij natuurlijk de moeite waard, anders hadden we ze niet uitgekozen. We zijn altijd erg kritisch en de acts moeten niet alleen gegarandeerd live goed zijn, maar ook aan het begin van een veelbelovende carrière staan. Deze editie hebben we gekozen voor Axel Flóvent, omdat het een jong talent is en een van de hoogtepunten van Iceland Airwaves festival dit jaar. Blaue Blume is wat ons betreft een van de beste Deense bands die er überhaupt bestaat en met hun onlangs verschenen debuutalbum relevanter dan ooit. We introduceerden ze al eens in Nederland tijdens Nordic Delight in oktober 2014 en je zult zien dat ze binnenkort echt gaan doorbreken.  Carl Louis zagen we live tijdens by:Larm festival in Oslo, februari vorig jaar. Dat was zo’n sterk optreden en werd zo’n feestje dat het meteen een optie voor Nordic Delight werd. Nu ARY ook nog in het land is voor Eurosonic konden we deze kans op het presenteren van de gouden combi Carl Louis & ARY niet laten lopen. En als kers op de taart komt Pav van Lovespeake ook nog mee. Dat is niet één Noorse act, maar drie upcoming stars tijdens 1 optreden.’

10269439_1227802210569019_3151682530141748884_n

Wat zijn jullie toekomstplannen?
‘We hebben nu Nordic Delight als kwaliteitsmerk neergezet, maar we hebben het luxeprobleem dat er nog teveel goeie bands en acts zijn die we nog naar Nederland willen halen. We willen daarom ons publiek actiever gaan betrekken bij het kiezen van welke acts we naar Nederland halen, om zo nog meer aandacht voor de acts te krijgen. Ook willen we in 2016 samenwerken met andere podia en festivals in Nederland. Wellicht zelfs internationaal, om een breder publiek te laten kennis maken met nog meer moois uit het Noorden.’

Er is nog een beperkt aantal tickets te koop voor zaterdag, via deze link.

Hoofdfoto (Fay Wildhagen) door Wim Pontier
Foto (Ad & Arne) door Sanne Lagerberg