What’s in a name?

Zeven manieren om een opvallende bandnaam te kiezen

The + [zelfstandig naamwoord] + eventueel s voor de meervoudsvorm. Het is het eenvoudigste recept voor een bandnaam, maar niet per se het spannendste. Welke manieren zijn er om wat meer op te vallen?

Onlangs maakte de band Viet Cong bekend van naam te zullen veranderen en in 2015 wijzigde het Nederlandse Bombay Show Pig de naam in Bombay (26 maart in EKKO). Een bandnaam is snel gekozen, maar wie dat niet zorgvuldig doet, moet later op de blaren zitten. Drie vragen die je jezelf in ieder geval moet stellen, zijn:

  • Past de naam bij de identiteit van de band? De naam Eagles Of Death Metal wekt misschien een verkeerd beeld van de muziek die de band maakt, maar is tegelijk weer bijzonder treffend omdat humor hoog in het vaandel staat van de groep.
  • Zorgt de naam ervoor dat de band makkelijk vindbaar is op internet? Hoewel Temples redelijk bekend is geworden, is dit een band die je via Google niet direct zult vinden.
  • Is de naam uniek? Als je de groep Crows wilt vinden, dan blijkt er één uit Londen en één uit Dublin te komen. Bij Spotify wordt de muziek van beide bands onder dezelfde noemer ondergebracht. Niet zo handig dus.

Welke manieren zijn er om een naam te kiezen die jouw band onderscheidt van de rest? Dit zijn zeven van de meest effectieve mogelijkheden.

  1. Een bijzondere spelling

De meest eenvoudige manier om tot een originele naam te komen, is door simpelweg wat te sleutelen aan de spelling van een woord. Verander slechts één letter en de kans is al groot dat je direct je doel bereikt: alle hits op Google verwijzen naar jou (of komen van mensen die slecht zijn in spellen).

Voorbeelden:

Wavves
Wooden Shjips
The Spyrals
Cheatahs (21 januari in EKKO)

  1. Een afkorting

Het is een gedurfde optie, maar vaak zeer effectief: de afkorting in hoofdletters. Het leukste is natuurlijk om een afkorting te kiezen waar niemand van kan raden waar hij voor staat, maar goed, niet elke band kan FIDLAR heten.

Voorbeelden:

FIDLAR (Fuck It Dog, Life’s A Risk)
MGMT (Management)
NWA (Niggaz Wit Attitude)
N.E.R.D. (No-One Ever Really Dies)

  1. Een belachelijk lange naam

Een belachelijke lange naam kiezen heeft voor- en nadelen. Je bent verzekerd van originaliteit, maar zadelt je fans wel met tongbrekers op. Uiteindelijk zal de naam vaak dus alsnog wel afgekort worden.

Voorbeelden:

And So I Watch You from Afar (ASIWYFA)
And You Will Know Us by the Trail of Dead
Black Rebel Motorcycle Club (BRMC)
Queens of the Stone Age (QOTSA)
Someone Still Loves You, Boris Yeltsin

  1. Een rijmende naam

Een beetje rijmen heeft nog nooit een band kwaad gedaan. Je bandnaam bekt al snel lekker als je wat woorden op elkaar laat rijmen. Dit is een methode die nog relatief weinig gebruikt wordt. Het veld ligt open!

Voorbeelden:

King Gizzard & The Lizard Wizard
Lynyrd Skynyrd
Milli Vanilli

  1. Een (ogenschijnlijk willekeurige) combinatie van karakters en letters

Er zijn van die bandnamen die er uitzien alsof iemand met zijn hoofd op het toetsenbord in slaap is gevallen. Dat pakt niet altijd goed uit, want waar er ook over je geschreven of gesproken wordt, zal de vraag luiden: hoe spreek je het uit? Maar goed, het wekt wel interesse.

Voorbeelden:

zZz (10 maart in EKKO)
!!! (probeer die maar eens te googelen zonder extra zoektermen)
Sunn O)))

  1. HOOFDLETTERS en kleine letters

Voor de vindbaarheid maakt het weinig uit, maar het maakt je wel uniek. Gebruik hoofdletters of kleine letters op onverwachte manieren.

Voorbeelden:

together PANGEA (2 februari in EKKO)
STUFF. (27 februari in EKKO)
tUnE-yArDs
SBTRKT
TaxiWars

  1. Vreemde talen

De meeste bandnamen zijn in het Engels en dus ligt er nog wat ruimte als je er geen bezwaar tegen hebt een naam in een vreemde taal te kiezen. Nadeel is natuurlijk dat je minder toegankelijk bent voor wél Engels, maar niet anderstalig sprekenden (en dat zijn er nogal wat). Maar een niet-toegankelijke naam is geen bezwaar als je geen toegankelijke band hoeft te zijn.

Voorbeelden:

Nouveau Vélo: Frans voor ‘nieuwe fiets’ (9 januari in EKKO met The Homesick en Naive Set)
Mogwai: Kantonees voor ‘duivel’
La Luz: Spaans voor ‘het licht’

160106 Rare bandnamen V2

Geschreven door Nienke Franzen
Beeld door Zoë Bakker