Muziekkuurtje – het idee

Elke ziekte is een muzikaal probleem, elke genezing een muzikale oplossing.’ (Novalis)

Music is all around us’. Muziek is overal, muziek verbroedert, muziek verbindt, maar kan muziek ook genezen? We luisteren zo vaak muziek zonder hier bij na te denken, zonder er bij stil te staan. ‘All you have to do is listen’, zegt August Rush. Hoe zou het zijn als de muziek die je luisterde echt bij jou aansloot, bij je gemoedstoestand, bij wat je nodig hebt?

EKKO is onze muzikale apotheek, zij schrijven ons al 30 jaar medicijnen voor (lees: bands/muziek) én bieden ons dokters (lees: artiesten) die ons medicijnen voorschrijven. Had je dat al door?

Wij willen jullie ook een kuurtje van muziek geven. Jullie muzikale kwalen, muziekkwalen, wellicht genezen met muziek. We willen jullie de achtergrond van muziek bieden. Wat doet het in ons brein? Wie staan er achter muzikanten? Genezing en verdieping. Door achtergrondverhalen, interviews, verzonnen verhalen en tips. Wie wij zijn? Een kunstenares, een geneeskundestudente en een schrijfster. Anouk, Sarah en Lysette.

Vormen, creëren, modelleren en ontwerpen, net als een echte plastische chirurg, zal Anouk de buitenkant scheppen van onze rubriek. Zij zal deze vormgeven. ‘Muziek werd altijd gezien als een luxe, maar muziek is voor mij (en waarschijnlijk voor veel anderen) een medicijn. Muziek maakt alles beter!’

Als student in de geneeskunde staat Sarah middenin de huidige medische ontwikkelingen en onderzoek op het gebied van muziek en ons lichaam, onze hersenen. Zij zal deze proberen voor jullie te vertalen, verbanden te leggen en in gesprek gaan met experts. ‘Het brein en muziek trekken mij allebei, ik vind ze mateloos interessant. Wat is er dan leuker om die twee te combineren?’

Een schrijfster lijkt wel wat op een psychiater; het draait om verhalen van mensen. Lysette zal deze verhalen gaan vertellen. Zoals over Kees, een geneeskundestudent die door zijn liefde voor muziek iedere medische ingreep vergelijkt met een nummer of band. Zelf wilde Lysette vroeger kinderarts worden, totdat ze ontdekte dat ze én heel slecht was in alle bètavakken én niet goed tegen bloed kan. Haar medische kinderdroom kan met deze rubriek toch nog een beetje uitkomen.

Welkom bij Muziekkuurtje, een rubriek binnen Uitgeverij EKKO. Een rubriek met interviews, verhalen en muzikale receptjes. Muziekkuurtje is serieus, maar met een knipoog. Kennis met plezier. Diepgang met een gouden randje. Haal bij ons je vaste muzikale prik!

BANNER45 kopie

Geschreven door Sarah Jacobs

Beeld door

Namen-Uitgeverij-4