Lampjes indraaien en zoeken naar kabeltjes

Een dagje mee met Sue The Night

Er gaan veel verhalen over het leven als muzikant. Van legendarische kleedkamers tot mystieke afterparty’s. De leden van Sue The Night lieten mij zien hoe een dag van hun eruit ziet, vanaf de aankomst bij een poppodium tot na de show.

Tussen de aankomst van de band bij EKKO en het inpakken van de bus zit erg veel tijd. In die tijd kan een band veel doen. Wat spookt Sue The Night uit in die tijd?

12:00. In de wijk waar EKKO zit is een stroomstoring. Overal in het gebouw is geen licht te bekennen en ook het internet doet het niet. ‘Gelukkig is er tafelvoetbal,’ roept er iemand. Het startsein voor een potje tafelvoetbal tot de stroom het weer doet.

12:10. Iedereen kijkt op. De lampen in het café boven het tafelvoetbalspel gaan aan, de stroom is terug! Ook komt de bus met daarin de band en alle spullen de straat in rijden. Ze kunnen nog niet naar binnen, ze staan achter de auto van een glasbedrijf dat een raam af moet leveren en niet weg kan voordat alles klaar is.

Foto Wachten bij bandbus

12:28. Een aantal leden van Sue The Night en crew zijn uit de bus gestapt en in het café van EKKO gaan zitten. Bassist Nana en violist Matthijs besluiten om een potje te gaan schaken.

Foto Schaken

12:48. Na heel vaak te horen te hebben gekregen dat het ‘echt nog maar 5 minuten duurt’ is de man met het raam eindelijk klaar en kan de bus met alle spullen naar de voordeur rijden. Voordat alles wordt uitgepakt puzzelen de bandleden de podiumopstelling in elkaar. Dat blijkt vrij lastig als je in een band speelt met twee drummers.

12:52. De band kan eindelijk de bus uitladen en de spullen naar het podium brengen.

13:04. Op het podium wordt er met kleden geschoven om aan te geven hoe de drummers komen te zitten en hoe de rest van de band op het podium komt te staan met al hun spullen. Als dit overleg klaar is kan het opbouwen beginnen. Drummer en manager Linda laat ondertussen zien dat ze ook al bellend haar drumstel op kan bouwen. Al vraagt ze zich wel af waar haar bekkenstandaard gebleven is, maar die blijkt uiteindelijk in de verkeerde koffer te zijn beland.

Foto Suus met drumkoffer

13:51. Er wordt nog steeds opgebouwd. Nu de drumstellen staan kan de rest van de band zich er tussen of omheen positioneren. Tobias, de andere drummer, besluit dat dit het moment is om zijn snaredrum van een nieuw vel te voorzien. Door zijn snare in de zaal te stemmen en te testen maakt hij geen vrienden.

Foto Opbouwen

14:07. Tourmanager en gitaartechnicus Willem krijgt er een extra taak bij, hij moet de intro-sample starten. Monitorman Timo laat zien hoe hij een seintje aan Ilja geeft om te laten weten dat de sample loopt. De rest van de band en crew besluit dat het tijd is voor een rookpauze.

14:35. Matthijs maakt zich nuttig door de peertjes op de voorkant van het podium in te draaien. In de tussentijd zoek gitarist Thijs naar een kabeltje om een extra volumepedaal aan te kunnen sluiten op zijn pedal board.

Foto Mattijs peertjes

15:00. Lunch. Suus en Willem bespreken hun ervaringen in de backstage ruimtes van verschillende podia in Nederland. Die van EKKO blijkt een van de favorieten te zijn, vanwege de grote ramen en het feit dat je daardoor veel daglicht in de ruimte hebt.

Foto Lunch Backstage

15:15. Ilja test de front of house door muziek af te spelen van zijn telefoon. Onder andere Nine Inch Nails en een reggae-versie van Pink Floyd’s ‘Wish You Where Here’ komen voorbij. Aan het einde een korte ode aan Scott Weiland.

15:40. Soundchecken. Aan Thijs wordt gevraagd of het wel handig is of zijn gitaar in stereo is. Nana legt daarna uit wanneer ze haar synthesizer gebruikt en tot hoever het filter open gaat. Als laatste wordt er veel aandacht besteed aan de effecten op de viool van Matthijs.

Foto Soundcheck I

17:50. De laatste lampjes boven het podium worden ingedraaid. Ondertussen tweaken Linda en Ilja de laatste dingen aan het geluid van haar drums en percussie.

18:10. De band is klaar met de soundcheck en doorloop van het begin van de show. Suus en Linda staan buiten te roken. Suus laat op haar telefoon zien dat hun show in Patronaat door MTV wordt aangekondigd op Facebook. ‘Best raar dat we tussen shows als die van Madonna worden aangekondigd.’  Ondertussen vertelt Tobias in de kleedkamer aan de rest van de band een verhaal over bizons en andere dieren in Amerika. Voorprogramma Faces On TV, heeft nu tijd om op te bouwen en te soundchecken.

18:30. Eten. Omdat ondergetekende ook moest eten maakte hij geen foto’s en schreef hij niks op. De persoon die het eten kwam brengen kreeg tot twee keer toe applaus van de band- en crewleden. Dus het is allemaal goed gekomen.

19:03. Inmiddels is het café van EKKO gevuld met mensen die voor het concert wat komen eten of een biertje komen drinken.

19:47. Heel veel wachten. “Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt ‘ik ben er, het publiek is er, dus laten we gewoon gaan spelen’,” aldus Matthijs.

20:30. Faces On TV speelt. Mensen luisteren aandachtig. Veel mensen kopen zijn cd na het optreden.

Foto Optreden Faces on TV kopie

21:28. Sue The Night en crew nemen met z’n allen de setlist door. De laatste muzikale details van de soundcheck en gitaarwissels worden nog een keer doorgenomen.

Foto Voor de show kopie

21:30. Band en crew lopen de trappen af en gaan via het café naar de zijkant van de zaal. Willem krijgt het sein van monitorman Timo om de sample in te starten. De band staat aan de zijkant van het podium en is klaar om op te treden.

Foto Laatste buiging kopie

22:35. Na het concert wordt alles nog eens nabesproken door band, crew en genodigden in de backstage. Er zijn veel positieve reacties over de lampjes op en boven het podium.

22:40. Terwijl de rest van de band nog in de kleedkamer zit, moeten Suus en Linda naar de merchandise om te signeren. Veel mensen komen ook voor merch van Faces On TV.

Foto Merch kopie

Het was een lange dag. Met heel veel opbouwen en soundchecken. In de kleedkamer werd vooral water gedronken. Ben ik een illusie armer? Zeker niet! De bandleden lieten maar weer eens zien dat het artiestenbestaan gewoon hard werken is.

Tekst & Beeld door Bas Koppe